În culegerea apărută în anul 1972 sub egida Centrului de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Sălaj, „Folclor muzical din Sălaj: Zona Sub Meseşului şi a Barcăului”, cercetătoarea Eugenia Cernea prezintă jocul socăciţelor: „Acest dans reprezintă o manifestare sincretică, muzical-literar-coregrafică, toate cele trei aspecte fiind strâns legate între ele şi determinându-se reciproc. Executat la nunţi şi la petreceri, fapt care pledează pentru vechimea lui, el poate fi precedat de strigături, numite în partea locului «descântece», interpretate de grupuri de femei, care le scandează, însoţindu-le din bătăi din palme, de balansarea trupului, de săltarea picioarelor, apoi de dansul propriu-zis”.
„Dansul socăciţelor” este un joc ţărănesc specific judeţului Sălaj, jucat numai de femei. Este un dans foarte vioi, jucat în special la nunţi de către femeile care se ocupau de „gospodăria” nunţii şi anume: pregătirea bucatelor, servitul la masă şi alte treburi specifice femeilor.
Datorită faptului că în timpul nunţii nu reuşeau să joace şi să petreacă, socăciţele „vorbeau” despre munca lor într-un dans special, având ştergurile legate în jurul taliei. De obicei, socăciţele încep dansul cu câte o sticlă cu pălincă în mâna dreaptă. Dansul este tot timpul acompaniat de strigături, chiuituri, bătăi din palme, lovituri repezi de linguri de lemn sau metal (care se lovesc unele de altele şi fac un zgomot specific) şi lovituri în castroane. Bătăile ritmate, sincopate, trebuie executate cu maximă precizie, pentru a putea fi apreciate la justa lor valoare. După câteva măsuri, se lasă sticla pe podea şi se desfăşoară dansul fără sticlă, bătându-se în palme până aproape de finalul dansului, când se ridică de pe podea sticla.
Jocul socăciţelor este o creaţie colectivă, care s-a transmis în mai multe sate din subzona cunoscută sub denumirea Sub-Meseş. Cu siguranţă, unele socăciţe au adus modificări dansului, fapt care a creat şi o competiţie între socăciţe la nivel de dans.
„Dansul socăciţelor” nu se juca numai la nunţi, ci se juca şi la „danţul la şură” şi la alte evenimente tradiţionale, făcând deliciul acestor manifestări.
Abordarea diferită a pasului constituie principala deosebire în jocurile socăciţelor din cele două sate sălăjene.