Subzona etnofolclorică

Tövishát

Zona maghiară Tövishát se întinde pe o suprafaţă importantă din partea de nord-est a judeţului Sălaj şi este formată din comunităţi maghiare. Este limitată, după cum urmează: în est de Valea Someşului, cu localităţile Jibou, Benesat, Biuşa şi Arduzel (judeţul Maramureş); în vest de localităţile Panic, Borla, Ilişua şi Sărmăşag; în nord de Ulciug, sat ce aparţine oraşului Cehu Silvaniei şi continuă în judeţul Satu Mare cu localităţile Lelei, Bogdand şi Hodod.

Succesiunea dansurilor din zona Tövishát este: „Ceardaşul lent” sau „Lassú csárdás”, „Feciorescul” sau „Zsibai” şi „Ceardaşul des” sau „Friss csárdás”.

Dansurile din zona Tövishát sunt caracterizate din punct de vedere stilistic ca dansuri pe piciorul exterior şi în contratimp. Paşii sunt executaţi pe „fennhangsúly”, adică pe contratimp şi ca reper, învârtita se execută pe piciorul exterior faţă de partener.

Ocaziile la care s-au dansat în aceste comunităţi erau balurile organizate cu ocazia principalelor sărbători religioase: de Paşte, de Rusalii şi de Crăciun. Alte evenimente desfăşurate în cursul anului care au prilejuit organizarea de baluri au fost: sărbătorirea începutului unui an nou, Fărşangul (obicei tradiţional al comunităţii maghiare care anunţă sfârşitul iernii), terminarea secerişului şi terminarea muncilor agricole de toamnă, aşa-zisul eveniment „Katalin bál”. În perioada iernii se mai dansa cu ocazia şezătorilor (adunări de mici dimensiuni specifice mediului rural). Din punct de vedere confesional, localităţile din zona Tövishát, în majoritate sunt de religie reformată, astfel că restricţiile din perioadele de post erau mai lejere.

Rulează videoul
Rulează videoul

Lecții de dansuri

„Ceardaşul lent” sau „Lassú csárdás” este un dans de cuplu pe o melodie lentă-rară şi cuprinde: paşi de ceardaş – o prindere închisă apropiată, doi paşi pe dreapta, doi pe stânga în direcţia opusă; purtata – prindere deschisă, aşa-zisa „átalvető” sau „járató”, când fata este purtată pe stânga şi pe dreapta feciorului, iar feciorul execută diferite figuri: tropotită, diverşi paşi mărunţi, bătăi pe călcâi sau pe picior; pirueta fetelor pe stânga şi dreapta feciorului şi învârtita executată mai mult pe dreapta (în unele comunităţi şi pe stânga).

„Feciorescul” denumit „Zsibai” este un dans al bărbaţilor, mai ales al feciorilor, executat pe un ritm mai alert. Cuprinde diferite figuri executate individual, cu o virtuozitate ridicată. Se poate spune că este un fel de concurs între feciori. Dansul cuprinde diferite figuri deosebite: bătăi la cizme, tropotite, bătăi la picior în faţă şi în spate, bătăi în sărituri, bătăi pe călcâi. Există şi şiruri de figuri care se execută şi în grup.

„Ceardaşul des” sau „Friss csárdás” include majoritatea figurilor de la dansul „Ceardaş lent”, executate pe o melodie mai aprigă.