Subzona etnofolclorică

Krasznamenti

Zona maghiară a Văii Crasnei cuprinde comunităţile maghiare din Horoatu Crasnei, Crasna, Vârşolţ, Pericei, Uileacu Şimleului, iar zona maghiară a Văii Barcăului, cele din Boghiş, Nuşfalău, Zăuan, Ip şi două comunităţi mai izolate – Camăr şi Carastelec.

Faţă de dansurile din zona Tövishát, cele de pe Valea Crasnei şi a Barcăului se deosebesc din punct de vedere stilistic şi anume, se joacă pe timp şi pe piciorul din interior.

Ocaziile la care s-au dansat în comunităţile maghiare din zona Văii Crasnei şi a Barcăului sunt identice celor din zona Tövishát.

Succesiunea dansurilor din Zona Văii Crasnei şi a Barcăului este: „Ceardaşul lent”, „Bărbuncul” şi „Ceardaşul rapid”.

Rulează videoul
Rulează videoul

Lecții de dansuri

„Ceardaşul lent” sau „Lassú csárdás” este un dans de cuplu pe o melodie rară-lentă şi cuprinde: paşi de ceardaş – doi pe stânga, doi pe dreapta, executaţi în oglindă „tükörbe”, feciorul în dreapta şi fata la stânga. În momentul executării mişcărilor, partenerii de dans se pot plimba în direcţii diferite sau pot executa aşa-zisele „félfordúló”, adică un fel de învârtite pe jumătatea de cerc; purtata – în acest dans nu este vorba despre o purtată clasică, ci include un şir de piruete a fetelor în stânga şi în dreapta feciorilor şi ocolirea acestora, care între timp execută bătăi din palme sau la picior.

„Bărbuncul” este un dans al bărbaţilor şi al feciorilor pe o melodie caracteristică. Cuprinde o serie de figuri executate individual sau în grup. Dansul cuprinde diferite figuri, precum: tropotita pe călcâi sau mărunţita, figuri de deplasare stânga-dreapta, bătăi pe picior sau pe cizme – interior-exterior sau în faţă şi în spate. De regulă se joacă în faţa orchestrei sau cu faţa spre orchestră. Are un caracter individual, în care iese în evidenţă măiestria feciorului care execută dansul.

La fel ca şi în zona Tövishát, „Ceardaşul rapid”, adică „Gyors csárdás” din zona Văii Crasnei şi a Barcăului, cuprinde figuri de la „Ceardaşul lent”, executat pe o melodie mai deasă.